Vårdens hjältar – och hur vi hyllar dem!

Coronavåren 2020 är för alltid inskriven som ett svart blad i vår gemensamma historia. Tragiska dödsfall, permitteringar, varsel och uppsägningar har tärt på folkhälsan och toppat braskande rubriker. Mitt i epicentrumet befinner sig vårdens hjältar: sargade och utmattade krigar de fortsatt på – och hyllningarna har inte låtit vänta på sig.

Kanske blir pandemin den vändpunkt de väntat på, kanske får de framöver äntligen den uppskattning de förtjänar. Sjukvården, med dess ständiga kamp för tillräckliga resurser hade under våren som gick troligen varit lyckligare över ett ökat antal stafettläkare än verbala hyllningar, för att få den avlastning som desperat behövs just nu.

Att kändisar som Lady Gaga engagerar sig i vårdfrågan är förvisso lätt att avfärda som vältajmat pr-maskineri, men förhoppningsvis kan även den typen av symbolhandlingar bidra till att väcka konkret diskussion om en sektor utsatt för ständiga nedskärningar.

Applåderar tacksamhetens lov

Helt klart är att det bland gemene man finns en enorm uppskattning och tacksamhet för de tusentals sjuksköterskor och läkare som dag och natt just nu räddar liv. Ett svenskt initiativ om att applådera för vårdpersonalen fick snabbt oväntad spridning och även i Finland har medborgarna öppet visat sin uppskattning.

“De är våra hjältar”

Det svenska näringslivet var i vanlig ordning snabbare än politikerna med att få till handling. Exempelvis finansmannen Sven Hagströmer var tidigt ute med att köpa lunchlådor till vårdpersonal – ett initiativ som även gynnade en restaurangbransch som gått på knäna.

– De är våra hjältar verkligen, de är fantastiska, kommenterade Sven Hagströmer i samband med initiativet, som även inspirerade ett flertal näringslivsprofiler till liknande initiativ.

Pandemin fortsätter. Att följa rekommendationerna och hålla avstånd är just nu den mest konkreta hyllning och avlastning du kan ge vårdens hjältar. Än är det inte över.