Skattjakt med GPS

Det finns många sätt att uppleva naturen på men det kan vara svårt att komma på en aktivitet som hela familjen tycker om – men nu finns Geocaching, som såväl stora som små kommer att älska. Men vad är egentligen Geocaching för något?

vandrande parAtt ta sig ut på vandring i fjället eller klättring i bergen kanske inte direkt är aktiviteter som hela familjen kan ägna sig åt, men om målet är att ge sig ut i skog, mark och natur finns ett alternativ och det stavas Geocaching. Geocaching är en form av orientering där deltagarna letar efter skatter eller så kallade cach med hjälp av satellit, så egentligen skulle man kunna säga att det är en form av modern skattjakt med GPS. Så om du och familjen är sugna på att delta finns bara en sak att göra: Köp GPS Garmin, ladda hem Geocaching-appen och ge er ut på äventyr!

Vart kan man spela Geocaching?

Eftersom att Geocaching är en internationell lek går orienteringen i princip att utföra vart man än är i hela världen. Men det finns även enklare rundor här hemma i Sverige. Till exempel skriver Sveriges Radio om hur man i julas anordnade en egen julklapp där en ny cach släpptes varje dag och där var det både gamla och unga som var med och tävlade – och sedan avslutade man jakten med gemensam fika. Men det är som sagt möjligt att leta skatter vart man än befinner sig, allt som krävs är en registrering på den internationella hemsidan och sedan ladda hem appen för att se vart cacharna eller skatterna finns någonstans.

????????????????????????????????????????Hur spelar man?

Det är enkla regler i Geocaching. Vem som helst får gömma en cach och vem som helst får leta efter den, men när man gömmer den så ska den inte vara synlig och inte nergrävd. Sedan får man heller inte roffa åt sig innehållet – man skriver helt enkelt sitt nickname som man registrerat på hemsidan för att visa att man hittat cachen, sin skatt. Sedan går man helt enkelt vidare och letar efter nästa cach. På den officiella Geocaching-appen kan cachar dyka upp vart man än är, om de är i närheten, berättar Emma Stenlund och Anton Lilja som spenderar sin fritid med att just leta skatter i Skellefteå (Källa). Men det krävs att man har rätt utrustning om man vill bli en skicklig Geocaher. Till exempel säger Anton att han tycker att Geocaching faktiskt påminner mycket om orientering, och när man orienterar är det bäst att både ha GPS och karta för att hitta sitt mål – speciellt när det handlar om att skriva in koordinater.

Vart kommer Geocaching från?

Precis som namnet Geocaching avslöjar så är aktiviteten ursprungligen från USA och startade i början av 2000-talet, och anledningen? När Clinton-administrationen stängde av den så kallade SA-signalen som innan den stängdes av påverkade noggrannheten i GPS-systemet ville en kille se om det gick att få fram exakta koordinater – och för att testa detta placerade han ut en hink med loggbok och andra småprylar för att se om någon kunde lokalisera dessa, vilket han meddelade i en diskussionsgrupp på nätet. Och resultatet kom att bli Geocaching (Källa).