Present från arbetsgivaren

Att ge presenter till kunder eller anställda för att öka trivseln på arbetsplatsen kan vara en mycket god idé. Samtidigt som trivseln ökar brukar också motivationen och orken öka eftersom de anställda känner att de får uppskattning och uppmärksamhet från företagsledningen. I förlängningen leder detta till många positiva effekter för företaget som sådant eftersom lönsamheten och effektiviteten ökar.

Det finns många olika typer av presenter att ge bort till kunder och anställda. Enklare presenter som godis, ost, tygpåsar eller biobiljetter kan vara trevliga presenter. Praktiska tygpåsar kan du hitta exempelvis på https://www.brandnewprofile.com/se/tygpasar till bra priser. För den som vill lyxa till det kan en fin middag under ett kundmöte både vara uppskattat och effektivt för affärerna. Att bjuda iväg de anställda på en konferens med lite extra lyx i form av ett fint hotell i en vacker miljö brukar också vara mycket uppskattat och även öka lagkänslan i gruppen. Detta är dessutom skattefritt om det sker i koppling till arbetet.

Att tänka på när du ger present

Förutom val av present är det slutligen viktigt att även tänka på de skattemässiga konsekvenserna av presenten som du som arbetsgivare vill ge bort. För att inte en anställd ska inkomstbeskattas av att få en sak i present får den nämligen endast ges i vissa situationer och inte överskrida vissa gränsbelopp. Om presenten är skattefri för den anställda är den även avdragsgill för dig som arbetsgivare.

Det finns tre olika typer av presenter som under vissa förutsättningar är helt skattefria:

  • Julgåva
  • Jubileumsgåva
  • Minnesgåva

En julgåva är endast skattefri om den inte har ett marknadsvärde på mer än 450 kr inklusive momsskatt. För en jubileumsgåva gäller max 1 350 kr inklusive moms, och den får endast ges när företaget firar 25-, 50-, 75-årsjubileum och så vidare. Minnesgåva är den typ av present som erbjuder störst utrymme för skattefrihet. Den får kosta upp till 15 000 kr inklusive moms, och ges exempelvis vid anställningens upphörande. Notera även att det krävs att den anställde varit varaktigt anställd, vilket innebär att den bör ha haft en anställning i företaget under minst sex år. Detta kan dock variera mellan kommun till kommun.