Naturupplevelser

Många skulle nog säga att de bästa upplevelserna är naturupplevelser, och dessa kan man som tur är få helt gratis. Nästan var man än bor i Sverige har man naturen alldeles runt knuten.

Sverige är ett glesbefolkat land, och vi har dessutom allemansrätten. Det gör att det är enkelt att ta del av naturen. Eftersom vi bor i ett stort och avlångt land, med en lång kuststräcka och ett stort antal insjöar, uppvisar den svenska naturen också en stor variation. Det finns flera naturtyper i Sverige, som skiljer sig mycket åt.

Fjällen

Den svenska fjällvärlden bjuder på upplevelser året om. Många förknippar nog framför allt fjällen med skidåkning på vintern, och fjällvandring på sommaren. Det går dock alldeles utmärkt att vandra en bra bit in på hösten. Då slipper man myggen, även om man håller sig under trädgränsen, och dessutom får man uppleva höstens färgskiftningar.

Skidåkning behöver nog ingen närmare presentation för de flesta. Det går trender i vilken typ av skidåkning som är populärast, men som helhet står sig de alpina sporterna starkt från år till år. De senaste åren har antalet snowboardåkare minskat, men istället har det blivit mer populärt med längdskidor.

Skärgården

Sverige har skärgårdar längs nästan hela kusten, från Bohuslän i väster, längs östkusten och upp till Haparanda skärgård i norr. Dessutom finns det skärgårdar i norra Vättern och i Vänern. Många av skärgårdarna är populära turistdestinationer, men det finns även öar som är nästan helt oexploaterade. Många av öarna i de svenska skärgårdarna är också helt obebodda.

Till många av de svenska skärgårdarna kan man ta sig med skärgårdsbåtar, men vill man upptäcka skärgårdarna på egen hand rekommenderas en egen båt. Varför inte en båt som är helt motorlös, som en segelbåt eller en kajak? Många öar har fina naturhamnar, där det kan bli rejäl trängsel under högsäsongen.