Hör upp alla curlingföräldrar

Föräldrar som curlar har varit på tapeten den senaste veckan, då en fotbollstränare helt enkelt tröttnade och sa ifrån. 

Det var David Lynch, fotbollstränare för pojkar födda -07 (hans spelare alltså 8 år gamla) som tränar två gånger i veckan, som satte ner foten och valde att skriva en lång lista till föräldrar som curlade sina barn. Han skrev listan utefter sina egna erfarenheter som fotbollstränare, det finns alltså en sanning i allt. Listan la han sedan ut på Facebook – och den blev snabbt delad av föräldrar och tränare. Vad stod det då på listan?

Några av sakerna var:

– lär dina barn att lägga smutsiga träningskläder i tvätten
– säg åt dina barn att alltid ge hundra procent på träning och matcher
– visa hur de själva knyter fotbollsskorna
– Låt dem använda sin utrustning tills den faller isär
– köp nya skor när de behöver, inte när de vill ha dem

Och så vidare. Med andra ord ganska simpla saker, självklara kan en nästan tycka. Men det är väl så att många föräldrar curlar sina barn, utan att förstå att de faktiskt är sämre för barnen. Dessa föräldrar går hand i hand med de föräldrar vi skrivit om i ett inlägg här: föräldrarna som har barnkalas för sin egen skull – inte för barnens. Det är viktigt att komma ihåg också att det är föräldrarna som här beskylls, inte deras barn. Det är föräldrarna som inte inser att de inte kan göra allting åt sina barn eftersom de då inte kommer att växa upp. Det är som David, fotbollstränaren, själv säger i en artikel från Dagens Nyheter (som ni kan läsa här): vi gjorde allt själva, man sprang till träningen och föräldrarna brydde sig inte.

Många reaktioner har getts på listan, vissa positiva – andra negativa. Men ett som är säkert är att debatten behövs. Tack för det, David Lynch.

fotboll målvakt