Dansupplevelser

Dans är inte den kulturform som får mest uppmärksamhet i Sverige. Det är synd, för dans kan bjuda på många fantastiska upplevelser. Det gäller vare sig man går och ser en dansföreställning, eller om man själv utövar dans.

Det har troligen funnits dans lika länge som det funnits människor. Vi tycks ha en medfödd känsla för rytm, som kan höra ihop med vår språkkänsla. Det finns teorier om att någon form av dans var människans första språk. Det är naturligtvis svårt, för att inte säga omöjligt, att belägga en sådan teori. Hur som helst tycks dansen väcka någon inom oss, som andra konstarter inte gör.

Dansföreställningar

I jämförelse med livemusik får dansen ganska lite uppmärksamhet i Sverige. Trots detta är dansare som Fredrik Rydman och Anneli Alhanko välkända för många svenskar. Dans är också ett viktigt inslag i många scenföreställningar av annat slag, som musikaler.

Vill man se dans live varierar möjligheterna stort, beroende på var i landet man bor. Det bredaste utbudet finns föga förvånande i Stockholm, med Dansens hus, Dansmuseet, Kungliga Operan och andra scener. På mindre orter får man kanske nöja sig med den lokala teaterns musikaler eller enstaka dansföreställningar.

Utöva dans

Intresset för att utöva dans i olika former växer i Sverige, och omfattar allt från streetdans till lindy hop. Många typer av danser utövas som motion, och det finns flera typer av danspass att välja mellan på exempelvis Friskis & Svettis. I Stockholm kan den som är medlem i föreningen till exempel välja mellan fusionsdans, afrodans, fuego eller Broadway-inspirerad dans.

Det allra bästa exemplet på det nya dansintresset är dock troligen Herräng Dance Camp, som faktiskt har arrangerats sedan 1982. Från början var det ett träningsläger för dansintresserade, där man förutom dansen även ägnade sig åt gymnastiska övningar. Numera finns det dock ett stort antal kringaktiviteter, dansuppvisningar med mera, och lägret lockar deltagare från hela världen.