Barnkalaset är barnens uppevelse

 

Det nya året hann knappt komma igång förrän larmen om utanförskapet hos barn i familjer med en begränsad ekonomi. Det handlar främst om barn.present.födelsedagbarnkalasen och dess kostnad, men även de presenter som familjerna förväntas köpa till födelsedagsbarnet. Ett barnkalas kan idag kosta runt 3000 kronor, med allt från ett besök till lekland eller bowlingkalas, och det är klart trevligt för den som har pengar att lägga det. Men de familjer som inte har möjlighet att “bjuda tillbaka” när deras barn fyller år, känner att det då är bättre att tacka nej och inte låta barnet gå på kalaset. Det är där sprickan mellan fattiga och rika skapas. Men måste det verkligen vara så här?

Föräldrarna måste sluta sätta sig själva först

I en mycket bra krönika från Aftonbladet lyfter Lina Thomsgård ämnet, med den hårda rubriken: släpp era kalasgalna egon. Hon menar på att det är föräldrarna som tävlar i “bästa barnkalaset” och att barnen själva egentligen inte kräver så mycket annat än uppmärksamhet. Och kanske är det inte så att alla föräldrar tävlar men nog är det föräldrarna som styr kalas som är dyra snarare än effektiva. Det handlar mest troligt mycket om tid, eller snarare brist på tid. Det är lättare att ordna ett kalas på ett lekland, eftersom allt som krävs av dig som förälder är att du lyfter telefonen och bokar en tid. När inbjudningarna sedan är skickade är jobbet gjort, och leklandet tar över kalaset. Du är några tusenlappar fattigare, men har sparat mycket tid. Vi förstår, det är enkelt och bekvämt. Och egoistiskt.

ballong1Det du borde göra är att ordna ett barnkalas tillsammans med ditt barn. Ni kan tillsammans planera vad som ska serveras (kanske blir det något så enkelt som korv med bröd?) och vilken tårta som ska bakas. Ni kan tillsammans välja ut den inredning ni vill ha på kalaset. På nätet finns det massa att välja på och genom att välja ett tema blir det enkelt att få även det mest tråkiga hemmet festligt. Varför inte slå er ner vid datorn och kolla in här: http://partytajm.se/sv/525-bordsdekorationer. Ditt barn kommer att känna sig så exalterad i planeringen att kalaset kommer bli dubbelt så festligt.

Sen är det ju presenterna också. I krönikan från Aftonbladet som vi nämnde tidigare i texten skriver Thomsgård:

Ibland fick man en burk slajm i present, eller en fin snäcka från havet. Min granne på gården, vars pappa drack, gav en mandarin med soligt leende ­ritat på för de hade ingen riktig present, men självklart skulle hon vara med. Då för tiden var födelsedag något alla hade råd och möjlighet att fira. Lämpligt, eftersom alla barn fyller år.

Varför inte sätta ett maxbelopp som presenten får kosta på inbjudningarna? Då kommer mest troligt fler barn ha möjlighet att komma, och deras föräldrar kommer  garanterat att följa ditt exempel. Ju billigare kalaset blir – desto fler kan komma. Och för ett barn blir faktiskt kvantitet oftast kvalitet. Fler tips om bra barnkalas utan för stora kostnader hittar du här.