Att skapa härliga upplevelser med barn

Vad finns det att tänka på när en reser med barn för att få upplevelsen så lyckad som möjligt för alla parter? Kanske en leksak eller två samt vaccinationer innan avfärd för trygghet och säkerhet.

 

Det är roligt att resa, men roligare är det när alla har kul. Se till att barnen både är säkra, vaccinerade och har leksaker att roa sig med så blir det lyckat i semestertider, för alla i familjen.

 

Håll barnen sysselsatta med slajm och leksaker på resan

 

Barn älskar att få roliga leksaker, som slajm till exempel, det går att hitta här: https://fyndiq.se/barn/leksaker/pyssel/slajm/. De gillar även häftiga upplevelser som att få åka karusell, klättra och resa. I alla fall de allra flesta. Förutom att slajm och andra roliga leksaker är perfekta att leka med hemma är sådana prylar dessutom utmärkta att ta med på semester, för att hålla barnen sysselsatta i bil, på flyg och på hotell. Det finns få saker som är värre än ett rastlöst och uttråkat barn, se till att hålla de sysselsatta så får även du ro på semestern. Men vad finns det att tänka på när man reser med barn egentligen

 

Detta är bra att tänka på när du ska resa med små barn

 

Är dina barn små så krävs det en del extra förberedelser för att resan ska bli säkrad från kaos och stress. Bland annat vill man ju att semestern ska vara trygg och att du som förälder ska kunna luta dig tillbaka och vara avslappnad samt bekväm. Detta särskilt om du reser långt. På Vårdguiden 1177 tipsas det om vad man ska tänka på för att trygga resan och ditt barn, dessa förslag ges bland annat:

 

 • Du och barnet kan ibland utsättas för en ökad smittrisk.
 • Du behöver se över eventuella vaccinationer.
 • Du behöver ta med ett reseapotek.
 • Du behöver en reseförsäkring som gäller hela tiden du är på resa.
 • Du bör anpassa resan efter barnets ålder och behov.

 

Eftersom en längre resa ofta kräver flyg är det smart att flyga på natten så att inte barnets sömnschema rubbas. Det kan dock göra ont i öronen att flyga eftersom lufttrycket ändras under både start och landning, för att hjälpa ditt barn att jämna ut trycket kan det vara bra att:

 

 • Du kan hålla för barnets näsa samtidigt som barnet försöker blåsa ut luft genom näsan.
 • Du kan ge barnet en napp att suga på eller flaska med välling eller vatten.
 • Du kan ge barnet något att tugga, till exempel tuggummi om barnet är äldre än tre år.
 • Du kan försöka få barnet att gäspa och svälja flera gånger.
 • Du kan ge barnet speciella öronproppar som är tryckutjämnande och lindrar på så sätt obehag vid resor. De brukar finnas att köpa på apotek eller andra resebutiker och finns i barnstorlek.
 • Du kan ge barnet näsdroppar eller nässprej vid start och landning.

 

 

Mer om detta i Vårdguiden 1177 under vaccinationer och allmänna reseråd inför resa med barn. Även i Vagabond, en resetidning, finns det massor med olika tips för de som vill resa med barn. Både checklistor och guider. Läs mer här och här.