Ha rätt arbetsmiljö i vården

vården

Arbetsmiljö är underskattat. Genom att lyfta och arbeta rent generellt kommer det gå att undvika väldigt många onödiga skador som kan ställa till det både på jobbet och i privatlivet.

De flesta vet troligtvis lite om vad arbetsmiljö på en arbetsplats inom vården innebär. Men det är lätt att ta vissa saker för givet och inte ens tänka på det. Just arbetsmiljön inom vården är lätt att placera i den kategorin – men det ska man helst undvika.

Därför är vårdens arbetsmiljö viktig

Generellt är det viktigt med arbetsmiljö på samtliga arbetsplatser. Det handlar om att minska riskerna för skador. Inom vården är det viktigt då lyft kan skada många ryggar. Just arbetsmiljön i Nordmalings kommun var ett problem – och många kommuner samt andra arbetsplatser arbetar aktivt för att förbättra den.

Det går också att anse att Vårdens hjältar förtjänar bättre. Att slita dag in och dag ut, ibland även kvällar och nätter, för att sedan skada till exempel ryggen är något som ingen kommer att vinna på. Varken personal eller arbetsgivare.

För att undvika att skada sig på arbetet inom vården finns därför flera tips som går att använda sig av. Dels är det att rekommendera att inte lyfta med ryggen, utan till exempel knäna. Det går konkret ut på att arbetaren inte lägger tyngden i lyftet med sin rygg eftersom det ökar riskerna markant för arbetsskador. Samma sak gäller för lyft med axlarna. Det tillsammans med ryggen är två av de mest känsliga delarna – tillsammans med vissa leder – när det gäller lyft.