Alkholförbud på studentflak

Den sista terminen har börjat och många studenter ser nu ljuset i tunneln. Den stora examensdagen närmar sig och många är det redan som börjat planera sin klädsel, ordnat med studentskiva och är nog bara dagar från att köpa din köpa studentmössa. 

Många som har tagit studenten pratar ofta om hur det var en av de bästa dagarna i livet och vilken glädje det är att äntligen få spring ut från skolan och ge sig ut i vuxenlivet. Det är dock många som även förknippar dagen med alkohol och fest, därav blev chocken stor när nyhete????????????????????????????????????????n om att studentflaken i år ska vara alkoholfria.

Det är i Södertälje som beslutet ligger och polisen där har sagt att all förtäring av alkohol och liknande dryck kommer att vara strikt förbjudna i kommunen. Detta är även någonting som Göteborgs stad är intresserade av. De kommer att följa hur det går i Södertälje och sedan se om de kan komma med ett liknande beslut.

Anledningen till att många anser att det är dags för ett alkoholförbud på flaken är för att de kommit många skador av kombinationen fylla och flak. Förra året var det flera som skadades under studentfirandet. Bland annat rapporterade Aftonbladet om hur en ung man i Trollhättan slog huvudet i en bro, föll av flaket – och skadades i allvarligt. Och liknande olyckor händer över hela landet.

Såklart är det många studenter som är besvikna eftersom det “hör till” att dricka champagne, öl och vin när man åker runt staden och sjunger glada sånger. Men att ha en champagnefrukost med sina vänner och sedan åka flaket utan att vara “dyngrak” kan nog vara en god idé. Det är ju faktiskt en riktig glädjedödare ifall någon skadas under festen.

Firandet av studenten kom först på 1980-talet och växte ännu större under 90-talet. Att ta studenten ses som tonåringens viktigaste övergångsrit. Firandet skiljer sig inom Sverige men flak är återkommande nästan överallt.

Regler studentflak

  • Hållfasta skyddsräcken på minst 110 cm i höjd är ett måste.
  • Flaket  får inte ha skarpa kanter eller utskjutande delar.
  • Passagerna måste ha möjlighet att ta kontakt med föraren
  • Fordonet får köra max 20 km/timmen